Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Alkoholer - Terpener

Bisabolol


Moderväxt
Blå kamomill (Chamomilla recutita = Matricaria chamomilla)
Synonymer
Bisabolol, alfa-bisabolol, (-)-a-bisabolol
CAS-nummer 515-69-5
Bisabolol
Engelska namn
Bisabolol, alpha-bisabolol, (R*,R*)-a,4-dimethyl-a-(4-methyl-3-pentenyl)cyclohex-3-ene-1-methanol , (R*,R*)-.alpha.,4-dimethyl-.alpha.-(4-methyl-3-pentenyl)cyclohex-3-ene-1-methanol
Andra namn
Nordiska språk
Bisabolol (danska)
Förväxlingsrisk
• Bisabolträd = opoponax.

Tradition
Man har antagit att det är chamazulen som är det aktiva ämnet i kamomill; i själva verket verkar de hudvårdande effekterna komma av isomerer av bisabolol, särskilt vänstervridande, som bildar chamazulen.
Framställning

• Källor: Finns i blå kamomill, där det med matricin är förstadium till till terpenen chamazulen. Detta bildas i varma vattenutdrag som kamomillinfusion och kamomilldekokt och i destillat som blå kamomillolja och romersk kamomillolja.
• Tillverkning: Terpenalkohol (seskviterpen och alkohol). Utvinning ur växter och eteriska oljor är dyr så syntetisk tillverkning är det vanliga.

Beskrivning Tjock färglös vätska.
Löslighet • Löslig i alkohol, eteriska oljor, vegetabiliska oljor. I emulsioner blandas den alltså i fettfasen.
Olöslig i vatten.
Varianter • Beta-bisabolol: Beta-version finns men med "bisabolol" avses alltid alfa-bisabolol.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 80 kr per 10 ml.

Parfym Doftbeskrivning
Mild lite pepprig blomdoft.
Användning
Som luktmaskör.
Hudvård

Hudläkemedel
Inflammationshämmande och lugnande på skadad och irriterad hud, förebygger hudsprickor.
Hudolja för känslig hy och till baby: 0,5-1 %
Kräm för känslig hy och till baby: 0,5-1 %; blandad i fettfasen.
Cerat, läppbalsam: 1 %.
Fuktkräm, lotion, salva: 0,2-1,5 %.
Handkräm, fotkräm: 1-2 %.
Solskyddsmedel
Har ingen solskyddande effekt men används i solskyddsprodukter för sin läkande effekt på solsveda och brännskador.
Solskyddsmedel: 0,2-1,5 %.

Hudtyp Särskilt lämplig för känslig hud och till baby.
Hårvård Används i hårschampo.
Naturligt framställd kan ge kontaktallergi och kontakteksem. Syntetisk lär vara utan risk men ändå ha de hudvårdande egenskaperna.

Giftighet I djurförsök har höga doser bisabolol påverkat fostren negativt.
Miljö Danska Miljøstyrelsen bedömer bisabolols miljöfarlighet som medelmåttig.

Litteratur: Se t. ex. Antczak och Antczak (2001), Färnlöf och Tunón (2001), Lodén (2008).
Nätpublikationer: Good Scents Co. Good Scents Co (2006 07 31). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/bisabolol.html
Datum: 2018 09 26 - Uppdaterad: 2010 06 14
Cookieinfo
Made with a Mac