![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Infusioner Backtimjaninfusion |
||
|
||
Moderväxt |
Backtimjan (Thymus serphyllum) | |
Farmakopénamn |
Infusum thymi serpylli | |
CAS-nummer | 84776-98-7 | |
INCI-namn | Thymus serpyllum extract ["an extract of the herb"] | |
Engelska
namn |
Wild thyme infusion, mother of thyme infusion | |
Förväxlingsrisk |
• Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som: • Backtimjantinktur - med alkohol |
|
|
||
Tradition |
Bruket av timjaninfusion som hostmedel är inte så gammalt, åtminstone inte inom skolmedicinen. Det verkar först ha blivit förordat 1888 av en tysk läkare, prövades året därpå med sensationellt goda resultat vid en kikhosteepidemi i Finland, och kom därefter i bruk i Sverige. | |
Framställning |
||
Beskrivning |
Brunblaskig vätska med frisk god lukt. | |
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram. | ||
Ej blandbar med
oljor. Eteriska
oljor löses inte; blandningen måste skakas
om före användning. Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin, alkohol. |
||
Innehåll |
Vatten • Vattnet och värmen drar ut lite eterisk backtimjanolja samt vattenlösliga bitterämnen, garvämnen, saponiner, färgämnen och flavonoider som inte kommer med i den eteriska oljan. Konserveringsmedel är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag: • Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - backtimjantinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk backtimjanolja. • Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %). Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring. • Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl). Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk. |
|
Ersättning | Timjaninfusion- på odlad kryddtimjan. |
|
Hållbarhet |
Infusionen håller sig ca en vecka i kylskåp. Ska den sparas längre eller användas i t ex kräm måste den konserveras. | |
|
||
Hudläkemedel
|
||
Bra för fet hy och slapp hy. | ||
Infusion på backtimjan, liksom backtimjantinktur, har varit i bruk till omslag och ingnidning vid reumatism - cymol i den eteriska oljan fungerar lätt lokalbedövande. | ||
|
||
Invärtes
bruk |
Te på backtimjan är kramp- och slemlösande och lätt antiseptiskt och har använts vid luftrörsbesvär, hosta och kikhosta och för att stimulera matsmältning och aptit. Culpeper rekommenderade en stark infusion som te mot mardrömmar. Örtens effekt på luftvägskatarrer erkänns av dagens skolmedicin. Däremot vill man nog inte känna av backtimjans rykte som effektiv mot både alkoholsug och baksmälla (Linné). Inom alternativ medicin används backtimjan för matsmältningen och vid inflammationer i tarmar och urinvägar. |
|
Giftighet |
Inte vid normal användning. | |
|
||
Recept |
||
Recept I | Vatten
- 1 liter Torkade blad och hel ört av backtimjan - 10-20 ml Det kokande vattnet hälls över växtdelarna. Får dra en kvart och silas sedan. (Källa: Okänd) |
|
Recept II | Kokhett vatten - 2 dl Finskuren backtimjanört - 2 tsk (10 ml) Täck över och låt dra fem minuter. (Källa: Kilian 2007) |
|
|
||
Litteratur:
Se t ex Culpeper (1976), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Kilian (2007), Lindgren
(1918), Nielsen (1991), Valnet (1992). • Artiklar: Backtimjan mot kikhosta (Helsovännen 9:1891). Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 04). |
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |