![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oljor Avokadoolja |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Avokado (Persea gratissima) | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 8024-32-6 | ||||||||||||||||||||
Persea gratissima oil ["the fixed oil obtained by pressing the dehydrated sliced flesh of the avocado pear"] | |||||||||||||||||||||
Engelska
namn |
Avocado oil, Persea americana oil, calavos oil | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Nordiska språk Avocadoolie (danska) Andra språk Avocadoöl (tyska) |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Tradition |
I Mexiko och Sydamerika har man sedan urtid använt avokadons mosade fettrika fruktkött som skydd mot sol och vind. | ||||||||||||||||||||
Framställning |
Avokadokött innehåller i
genomsnitt 15 % olja; halten kan nå ända
upp till 40 %. Oljan kan inte utvinnas ur färsk
frukt eftersom vattnet och oljan då emulgerar,
så fruktköttet torkas först, vilket
höjer fetthalten till 40-80 % av vikten. Två
grundmetoder: Centrifugering: Fruktkött och kärna pulveriseras och centrifugeras kallt eller varmt (90°). Extrahering: Frukt utan kärna skivas och extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Raffinering: För det mesta följer filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga och rensning från vaxrester med kyla - se under oljor om detta. Ursprung De oljor man kan hitta i Sverige brukar komma från Sydafrika eller Israel. |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Rätt tjock
olja, flytande till 5° då den tjocknar och stelnar.
Oraffinerad olja (ovanlig i handel): Grön till mörkgrön, klar, ibland lite grumlig. Svagare eller starkare lukt och smak av avokado. Raffinerad: Gul, gulgrön, ljusgul eller nästan färglös olja med svag eller ingen lukt och smak av avokado. |
||||||||||||||||||||
100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = ca 112 ml. | |||||||||||||||||||||
Ej
blandbar med vatten. Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses lätt men blandningen kan bli grumlig. |
|||||||||||||||||||||
Innehåll | Fettsyrornas fördelning: | ||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror 20-35 % |
|||||||||||||||||||||
Varianter |
Avokadosmör
(INCI-namn: Persea grattissima butter):
Fett ur kärnan. Ej att förväxla med • Härdad avokadoolja (INCI-namn: Hydrogenated avocado oil): Smälter vid 30-35°. Om härdning, se margarin. |
||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-5 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Raffinerad olja tål att användas till örtolja. | ||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 50-80 kr per 100 ml och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. Oraffinerad är dyrare än raffinerad. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Användning Oraffinerad olja har för mycket lukt för att passa till oljebaserad parfym. Raffinerad är bättre. |
|||||||||||||||||||||
Hudvård |
Ger en fet, lite klibbig
känsla på huden och stannar kvar där;
det tar upp till timme för oljan att absorberas.
Bör tillsättas vid så låg temperatur
som möjligt för att bevara vitaminerna, om
de inte redan raffinerats bort. Emulgerar
lätt och ger något fastare emulsioner
än andra oljor. |
||||||||||||||||||||
Mest typiskt till torr, trött och glanslös hy - ger lyster snabbt, näring på längre sikt. Känslig hy kan må mycket väl av avokadoolja. | |||||||||||||||||||||
Vanlig tillsats i hårvårdsprodukter - ger glans. Gör en oljeinpackning med oljan eller en övermogen avokado! | |||||||||||||||||||||
Tas upp långsamt
av huden, därför bra i massage - händerna
glider bra - men används sällan ensam eftersom
den är tjock och blir kletig på större
ytor. Anses dock absorberas effektivt och används
därför gärna ihop med ämnen som ska
masseras in i huden. Kroppsmassage: 5-10 med lättare oljor som druvkärnolja, solrosolja Cellulitolja: 5-10 % |
|||||||||||||||||||||
Kallrörd tvål |
|||||||||||||||||||||
Mild olja som de flesta tål. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en centrifugerad olja (ovanligt), den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling. | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
Oljan används inte som livsmedel i de länder där den utvinns, men kan vara användbar; den tål t. ex. höga temperaturer. Inte klassad som matolja i Sverige varför momsen blir högre. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Andersen (2004), Lodén (2002), Lodén (2008), Wilhelmsson
(2003), Winter (1994). Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15). |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |