Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Konserveringsmedel - Vitaminer

Askorbinsyra


Moderväxt
Nypon (arter av Rosa), citron (Citrus limon), svarta vinbär, paprika och andra frukter och grönsaker
Synonymer
Askorbinsyra, C-vitamin, L-askorbinsyra, antiskorbutiskt vitamin, hexuronsyra
Farmakopénamn
Acidum ascorbicum
E 300 Askorbinsyra
CAS-nummer 50-81-7, 62624-30-0
Ascorbic acid
Engelska namn
Ascorbic acid, vitamin C, L-ascorbic acid, hexuronic acid
Andra namn
Romanska språk
Acide ascorbique (franska)
Nordiska språk
Ascorbinsyre, vitamin C (danska)
Andra språk
Askorbinsäure (tyska)

Tradition
Skörbjugg, grav C-vitaminbrist, som börjar med lösa tänder och slutar med döden, finns dokumenterad från forntidens Egypten. Orsaken var obekant. Det gissades på förgiftning, dålig mat och könssjukdomar, och Plinius, som bredvid sitt flitiga skrivande var amiral i romerska flottan, lokaliserade till och med en källa i Germanien som smittkälla. Svenska handskrifter från 14- och 1500-tal ger läkeråd mot skörbjugg i både mun, bröst och ben. Olaus Magnus på 1500-talet förklarar sjukdomens namn: "skörbuk, det är sårig buk, enär denna under svåra och långvariga plågor småningom förtvinar". Han för sin del tror att denna "en av de i Norden gängse sjukdomarna" har med födan att göra, för den härjar i belägrade städer där man lider brist på färskt kött. Mot detta värjer man sig genom att dricka malört. Uppenbarligen hade man ingen malört när danskarna belägrade Stockholm under åtta månader 1502: 900 av 1.000 döda dog av skörbjugg.
Medel mot skörbjugg
Under 16- och 1700-talens upptäcktsresor och långturer dog sjömän som flugor av sjukdomen trots att det fanns många vittnesbörd om hur den kunde förebyggas och botas med bär, frukter och annat från växtriket. Culpeper berättade på 1650-talet att man kunde klara sig genom att dricka avkok på granskott. Nybyggare i Amerika fick lära sig samma sak av indianer. 1753 rapporterade slutligen en engelsk marinläkare om sina framgångsrika experiment med limefrukt. Ändå dröjde det till 1795 innan det blev det rutin i flottan att ge sjömännen en daglig dos juice. Härav kommer smeknamnet limeys på engelska sjömän.
Nobelpris i vitamin
Under första världskriget började många stora läkemedelsföretag arbeta på att renframställa det tänkta antiskörbjuggsämnet men det tog femton år innan det blev isolerat. Den ungerske kemisten Albert Szent-Györgi (1893-1986) letade efter ett medel mot oxidation och extraherade för detta ofantliga mängder paprika. 1928 fick han fram en substans som blev stående på laboratoriet i fem år. 1937 fick Szent-Györgi fick Nobelpriset i medicin för sin upptäckt och sitt arbete om oxidation. Det blev verkligen vitaminernas år. Walter Norman Haworth fick kemipriset för undersökningar om kolhydrat och vitamin C, delat med Paul Karrer som undersökt karotenoider och A-vitamin.
Ytterligare ett Nobelpris är förknippat med askorbinsyra, 1954 års i kemi till Linus Pauling för hans undersökningar av kemiska bindningar. Försäljningen av C-vitamin gick upp som en raket sedan han publicerat boken "C-vitamin och förkylning" 1970.
Själv intog han askorbinsyra skedvis varje dag och menade att det rådde bot på det mesta.
Namnet
I svenskan finns ordet askorbinsyra sedan 1940.
Szent-Györgis första namn var hexuronsyra, som 1934 blev askorbinsyra bildat av grekiska a = inte, och nylatin scorbutus = skörbjugg. Även en annan av Szent-Györgis stora upptäckter blev omdöpt: hans vitamin P fick senare namnet flavonoider.
Farmakopéerna
Togs upp i 1946 års svenska farmakopé och fanns vid den tiden också i den danska men ännu inte i den norska eller finska, upptogs i den nordiska 1964 och finns i dagens europeiska.
Framställning
• Förekomst: Askorbinsyra finns i alla grönsaker, frukter, bär och rotfrukter, alltid tillsammans med bioflavonoider. Rikaste källorna är svarta vinbär, nypon, persilja, paprika. Människan och några få andra djurarter kan inte bilda det själva i kroppen utan måste få det kontinuerligt genom födan. Det finns också i den mänskliga huden, fem gånger mer i överhuden än i läderhuden därunder, där det bildar ämnen som är byggstenar för kollagen.
• Tillverkning: Framställs syntetiskt ur sockerarter, t. ex. majsdextros och sorbitol.
Beskrivning
Ren askorbinsyra är färglösa eller nästan färglösa kristaller eller ett vitt eller något gultonat vitt kristalliniskt pulver. Luktfritt med starkt sur smak. Smälter vid 190-195°. Mörknar i kontakt med ljus, värme, syre och fukt.
Mått och vikt 1) Askorbinsyra: 100 ml väger ca 89 gram. 100 gram = ca 112 ml.
• Lösligt i vatten (3-4 delar), 95 % alkohol (30-40 delar).
• Olösligt i oljor och eteriska oljor.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenlösning 2 % blir måttligt sur (pH 2-4), vattenlösning 5 % måttligt sur (pH 2,1-2,6).
• Inkompatibelt med oxidationsmedel (oxidation), alkalier och metaller (järn, nickel, koppar).
Innehåll
Askorbinsyra kan göras ren (Nordiska farmakopén 1964 krävde 99,5 % renhet) och koncentrerad (upp till 1.000 mg per ml). Dagens rena pulver från apotek innehåller 180 mg askorbinsyra per ml.
Varianter

Askorbater
Salter av askorbinsyra (askorbater) bildas när syran får reagera med alkalier.
För mer avancerade varianter (Ester-C, Ultra Potent C) används också aminosyror i processen. Används som kosttillskott, med bättre vitamineffekt än vanlig askorbinsyra eftersom de upptas upp till fem gånger bättre och utsöndras mindre. Eftersom de inte är sura utan har neutral reaktion (pH 6-8) irriterar de magen mindre. Kosmetiskt används de i krämer (starka receptbelagda finns) och salongsbehandlingar (kraftiga används av plastkirurger). Exempel:
• Natriumaskorbat: Natriumsalt av askorbinsyra - syran reageras med natriumhydroxid. Antioxidant i livsmedel (E 301 Natriumaskorbat). INCI-namn: Sodium ascorbate, CAS-nummer 134-03-2. Finns på apotek.
• Kalciumaskorbat: Kalciumsalt av askorbinsyra - syran reageras med kalciumhydroxid (släckt kalk). Antioxidant i livsmedel (E 302 Kalciumaskorbat). INCI-namn: Calcium ascorbate, CAS-nummer 5743-27-1. Anses vara den mest effektiva formen för hudpreparat, om någon är det.
Askorbylpalmitat och askorbylstearat
INCI-namn: Ascorbyl stearate, Ascorbyl palmitate. CAS-nummer 24395-66-8, 137-66-6.
Askorbinsyra förestrad med mättade fettsyror (stearinsyra, palmitinsyra). Lösligt i oljor och fett och oxideras inte lika snabbt som vanlig vattenlöslig askorbinsyra. Används som antioxidant i livsmedel (E 304 Askorbylpalmitat, askorbylstearat) och kosmetika (t. ex. läppstift där det hejdar färgförändringar och oljornas härskning) - kan vara alternativ till BHA/BHT. Mildare mot huden än vanlig askorbinsyra. Fettlösligheten gör att askorbinsyran kan ta sig längre ner i huden och därför hoppas kosmetikaindustrin mycket på denna form.

Natriumaskorbylfosfat
F
armakopénamn: Natrii ascorbas. INCI-namn: Sodium ascorbyl phosphate, CAS-nummer 66170-10-3.
Vattenlösligt men är i motsats till vanlig askorbinsyra hållbart och stabilt i vattenlösning. Sägs skydda mot både UVA (solbränna) och UVB (solsveda) och används som blekmedel. Löses i vatten och tillsätts sist, t. ex. i emulsioner (1-3 %) och sura lotioner (upp till 10 %). Finns hos svenska importörer av eteriska oljor.

Ersättning
• Om det bara är surheten man är ute efter kan de olika vanliga syrorna i pulverform ersätta varandra: citronsyra, vinsyra etc. eller så använder man helt enkelt citronsaft.
Hållbarhet
• Torrt håller sig askorbinsyra ganska bra så länge det förvaras mörkt och svalt i väl tillslutet kärl. Szent-Györgis askorbinsyra höll sig rätt bra på hyllan i nästan fem år. När ljus, värme och syre kommer till sönderdelas och mörknar det snabbt på grund av oxidering (syre tas upp och väte avges). Det tål alkalier dåligt och förstörs av metaller som järn, nickel och koppar. Det kan blandas med andra torra pulver för att vara klart att blanda med vätska vid användning. Ett stort kosmetikaföretag gjorde just så på 1990-talet: kräm och askorbinsyrapulver levererades i separata förpackningar för kunden att blanda själv; blandningen sades hålla sig ett par månader. Bioflavonoiderna som hänger intimt ihop med askorbinsyra i växterna har visat sig förstöras vid tillagning i mikrovågsugn.
• Vattenlösning: Löst i vattten oxideras askorbinsyra snabbt, särskilt ihop med ljus, värme och syre. Det är något så när hållbart i sura lösningar men oxideras snabbt i neutrala och alkaliska och har genom detta "självmord" en indirekt antioxidant verkan på blandningen. Så länge det håller sig, fungerar det (ett par ml per dl) som surgörare vilket förlänger och förstärker effekten av andra antioxidanter.
Vattenlösningar ska inte förvaras i metallkärl; järn, nickel och koppar sätter i gång nedbrytningen.
• Oljeblandning: Askorbinsyra löses inte i olja men de två kan blandas och förvaras ihop. Vid användning skakar man om oljeblandningen och blandar den med vätska direkt i handen.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 100 gram och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma pris. På apotek för runt 50 kr per 100 gram, runt 915 kr per 900 gram.

Hudläkemedel
I huden behövs askorbinsyra för att bygga upp bindvävens kollagen. Vilken effekt det har pålagt utanpå är omdiskuterat: ingen alls enligt en del, eftersom det inte ens kan passera överhuden - stimulerar kollagenbildningen enligt andra. Därtill kommer det rent praktiska problemet att få vitaminet stabilt. Räknas till AHA-syrorna.
Hudolja för kroppen, massageolja: 1 % volym
Hudolja för ansiktet: 2-5 % volym
• På solsveda och lätttare brännskador: 2,5 % volym i vatten (2-3 ml per dl) eller mer; sprayas på huden eller läggs på med kompress. Även rent pulver strött på huden förekommer som huskur.
Peelingmask: ("anti-age"): 1-5 % volym i vatten
• På fotsvamp: Rent pulver.
Solskydd
Halterna av askorbinsyra i huden minskar vid solbestrålning och applicerat utvärtes verkar det skydda mot solskador (från UVA-strålning) och hämma bildningen av brunt pigment (som bildas genom UVB).
• Solskyddande olja: 2-10 %.
Citronsaft används som solskydd i Medelhavsländerna.
Konserveringsmedel
I kroppen oxideras askorbinsyra så att andra ämnen förhindras att göra det - askorbinsyra begår på samma sätt som E-vitamin ständigt självmord för att andra ämnen ska överleva. Med askorbinsyra närvarande förbränns syret långsammare, tas till vara bättre och färre syremolekyler av typen fria radikaler bildas. Askorbinsyra återbildar också E-vitamin när det bryts ner till fria radikaler. Samma sak sker i hudvårdspreparat, där askorbinsyra används för att skydda A-vitamin, betakaroten och E-vitamin mot oxidering i förpackningen. Det fungerar alltså inte ensamt som antioxidant utan förstärker och förlänger verkan av andra antioxidanter så att mindre mängder behövs.
I vattenlösningar som aromatiska vatten och ansiktsvatten är surheten oproblematiskt. Emulsioner däremot, t. ex. kräm, lotion och flytande tvål, grynar sig lätt. Vanligen går det bort under vispningen men det kan också sluta med att emulsionen blir tunn eller förvandlas till en oaptitlig smörja. Bäst chans att hålla ihop har den om syran tillsätts allra sist när emulgeringen är klar. Det kan vara bra att stabilisera med guarmjöl eller annat förtjockningsmedel som är stabilt i sur miljö. För sur lotion och kräm krävs tensider som emulgeringsmedel. Emulsioner med svagt alkaliska emulgeringsmedel (bakpulverkräm, boraxkräm) tål ingen eller mycket lite syra.
Emulsion: 1 %

Hårvård Ett par matskedar askorbinsyra i sköljvattnet ger glans till håret, särskilt blont.
Askorbinsyra: Ett av de minst allergiframkallande ämnena i kosmetika.

Mat och dryck

Askorbinsyra är tillåtet som livsmedelstillsats (E 300 Askorbinsyra) i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Några mängdbegränsningar finns inte. Det används som antioxidant och surgörare i t. ex. i sylt och saft och också i mjöl mjöl (ger bättre bakegenskaper) och kött (gör att den röda färgen håller sig längre och hejdar bildningen av nitrosaminer). Askorbinsyra tillsatt som antioxidant får inte deklareras som vitamin C utan ska heta E 300. Högre halter tillsatta i t. ex. fruktjuice vars C-vitamininnehåll förstörts i framställningen får däremot kallas C-vitamin.

Invärtes bruk
Tillsammans med E-vitamin och selen skyddar C-vitamin organismen mot oxidation. Det är nödvändigt för att kollagen ska bildas i bindväven. Brist märks snabbt på huden, t. ex. som rynkor, långsam sårläkning och ständiga blåmärken. I egenskap av antioxidant bidrar det till att stärka immunförsvaret och motverka gifteffekter av kemikalier etc.
De officiella rekommendationerna (runt 60 mg per dag) är på väg att höjas. Åsikterna om megadoser (500-5.000 mg = 0,5-5 gram eller Linus Paulings 2-9 gram) är delade. På senare år har man uppmärksammat att formen har betydelse. I teorin är "askorbinsyra" oavsett ursprung just "C-vitamin". I praktiken absorberar och utnyttjar kroppen naturliga former bättre än syntetiska, särskilt när de ingår i sitt sammanhang, alltså hela C-komplexet med bioflavonoider etc.
Giftighet
• Akut förgiftning: Inte giftigt men höga doser (över 5 gram) kan ge magknip och diarré. Mageffekterna används för att ställa in rätt dos: Man börjar med en rimligt hög dos och sänker om man får diarré, höjer om man inte får det, tills man nått balanspunkten.
• Kronisk förgiftning: Askorbinsyra ansamlas inte; 73 % utsöndras med urinen inom ett dygn. Av detta följer att giftpotentialen är liten och att ämnet måste intas kontinuerligt. Möjligen finns risk för njursten vid dagsdoser om flera gram. Stort intag ökar utsöndringen av mineraler och spårämnen och bör därför kombineras med tillskott av sådana. Höga doser under lång tid ger tolerans så megakurer ska inte avslutas hastigt.
Det har visat sig att kombinationen askorbinsyra (E 300) och natriumbensoat (E 211), vanlig i bl. a. läskedrycker, kan bilda det mycket cancerogena ämnet bensen. Molekylerna är mycket små, tränger lätt in i blodbanor och lungor och skadar cellernas arvsmassa även i små doser. Gränsvärdet för bensen i dricksvatten i Europa är 1 ug (mikrogram) per liter. Storstadsluft innehåller 10 gånger mer, en cigarett 50 gånger mer. Askorbinsyra hämmar bildningen av nitrosaminer, en reaktion mellan aminer och kväveföreningar, mest typisk i sur miljö och i närvaro av nitrit.
Miljö
Troligen lätt nedbrytbart. KRAV-godkänt antioxidationsmedel. Danska Miljøstyrelsen bedömer askorbinsyras miljöfarlighet som liten. Askorbinsyra och C-vitamintillskott som tillverkats i USA är med ganska stor säkerhet gjord av genmanipulerad majs eller majs som blandats med sådan.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bergmark (1974), Bolin och Gustaver (1960), Culpeper (1976), Elkington och Hailes (2000), Haeger (1975), Klemming läkebok 7 (1883-1886), Ljung (2002), Lodén (2002), Lodén (2008), Magnus bok 9, 16 (1976), Meidinger (1999), Möller (1997), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Nilsson (2008), Nilsson och Peterson (1998), Stodola och Volák (2000), Strindberg (1974). Som kosttillskott: Davis (1977), Davis (1978), Mindell (1989), Okholm (1989), Valnet (1992), Wilhelmsson (2003). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
• Artiklar: Sahlman, Madeleine: Gift kan bildas i läsk: Livsmedelsverket togs på sängen av amerikanskt larm om bensen (Göteborgs-Posten 2006 02 25).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/askorbinsyra.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac