Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer

Angelikatinktur


Moderväxt
Angelika (Angelica archangelica)
Synonymer
Kvannetinktur, angelikasprit, kvannesprit
CAS-nummer 84775-41-7
INCI-namn • Angelica archangelica root extract ["an extract obtained from the roots"]
• Angelica archangelica leaf extract ["an extract of the leaves"]
• Angelica archangelica seed extract ["an extract of the seeds"]
Farmakopénamn
Tinctura angelicae
Engelska namn
Tincture of angelica, angelica tincture
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Angelikainfusion - med vatten

Framställning
Växtdelarna (vanligen roten) får dra i alkohol.

70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram, 100 gram = 112 ml
60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram, 100 gram = 111 ml
45 % alkohol: 100 ml väger 94 gram, 100 gram = 106 ml
25-40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram, 100 gram = 105 ml
För detaljer, se alkoholmått.

Eteriska oljor och hartser löses dåligt i alkohol 70 % och lägre; blandning måste skakas om före användning. Fett och olja löses bara delvis, oavsett alkoholhalt.
Innehåll
Garvämnen.
• Fett- och vattenlösliga färgämnen.
• Lite angelikaessens med kumariner.
Hållbarhet
Hållbar - spriten konserverar. Förvara väl tillslutet så att alkoholen inte avdunstar.

Doftbeskrivning
Friskt örtig kumarindoft med sötma - luktar jordig selleri.
Flyktighet
Basnot.
Doftblandning
Angelika har en förmåga att få andra dofter att smälta ihop till en helhet.  Maskerar andra lukter bra.
Användning
Kan utgöra basen i en alkoholhaltig parfym eller cologne - tunga chypresdofter, citrusdofter, gröna dofter
Hudläkemedel
Angelikaessens och andra utdrag på angelika lugnar irriterad hy genom att påverka nervändarna. Kan vara användbar i behandling av eksem, psoriasis och svampsjukdomar. 
Extrakt på blad och rot används i kosmetika för sin sammandragande effekt.
För glåmig hy som lätt får pormaskar.
Angelikaessens är fototoxisk och kan ge soleksem. Vid upprepad kontakt risk för allergisk reaktion. Spriten torkar ut.

Invärtes bruk
Roten används inom både indisk och europeisk läketradition för sin kramplösande effekt på matsmältningsorgan (apitstimulerande, väderfördelande, matsmältningsbefrämjande) luftvägar (hosta, heshet, bronkit) och underliv (vid PMS, menskramper, blödningar och som abortmedel). Tinktur och extrakt (i doser upp till 2 ml) är också blodtryckssänkande och kärlvidgande.
Kinesisk kvanne används på liknande sätt men är en annan art.
Giftighet
Invärtes bruk av färsk kvannerot är ganska riskabelt; överdosering ger abort och död genom andningsförlamning. Torkad rot uppges sakna dessa effekter. Recepten nedan är endast för utvärtes bruk.

Recept
Recept I
(tinktur)
• Spiritus dilutus (utspädd sprit, 65-70 %) - 100 viktdelar
Angelikarot - 20 viktdelar
Härav göres tinktur. Tinctura Angelicae.
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter Arzneimittel welche in dem Arzneibuch für das Dautsche Reich)
Recept II
(tinktur)
Alkohol (50 %) - 5 viktdelar
Angelikarot - 1 viktdel
(Källa: Juneby 1999)
Recept III
(extrakt)
Alkohol (25 %) - 1 viktdel
Angelikarot - 1 viktdel
(Källa: Juneby 1999)
Recept IV
(tinktur)
Alkohol (45-70 %) - 1 liter (10 viktdelar)
Angelikarot - 100 gram (1 viktdel)
Får dra två veckor.
(Källa: Okänd)

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Månsson (1987).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 04).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/angelikatinktur.html
Datum: 2018 12 12 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac