Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer

Ambratinktur


Beröm är som ambra; en liten sniff då och är behagligt, men håller någon en hel klump under näsan på en stinker det och blir frånstötande.
(Alexander Pope, 1688-1744)

Moderdjur
Kaskelottval (Physeter macrocephalus)
Synonymer
Ambratinktur, ambraessens
CAS-nummer 8038-65-1
INCI-namn Ambergris tincture ["extracted with ethanol from the whale"]
Engelska namn
Ambergris tincture

Tradition
Ambra, känt i svenska språket sedan åtminstone 1500-talet, har använts nästan uteslutande i form av ambratinktur och denna har då i enlighet med fransk parfymtradition benämnts essence. Idag är den äkta råvaran ofta ersatt av labdanum och ännu oftare syntetisk.
Framställning
Förr stötte man ambran med socker varefter den fick dra ut i rosensprit i solen i 2-3 veckor. Ambran kan också helt enkelt läggas i alkohol få dra. Viktigt: Måste mogna i ett par år före användning.
Kräver stark alkohol, 95 % har varit det vanliga. För detaljer, se alkoholmått.
99 % alkohol:100 ml väger 79 gram, 100 gram = 126 ml
95 % alkohol:100 ml väger 82 gram, 100 gram = 123 ml
90 % alkohol:100 ml väger 86 gram, 100 gram = 120 ml
Fett och olja löses bara delvis i tinkturen, oavsett dess alkoholhalt.
• Ambran löses lätt i 95 % alkohol, varm.
• Tinkturen löser de flesta eteriska oljor och många hartser.
Den kan blandas obehindrat med glycerin och vatten, men blandningen blir mjölkig - måste filtreras för att bli klar.
Innehåll
• Det vanliga har varit en 3 % tinktur: Alkohol (95 %) 97 gram (ca 120 ml) och ambra 3 gram.
• Alkoholen löser ut ambrans kolesterol och doftämnen - se under ambra.
Ersättning
• Idag ersatt med labdanumessens eller ännu hellre labdanum absolut, som båda innehåller ambrein, liksom ambretteolja. Ambra har förfalskats från antiken och framåt och labdanum hör till de ämnen som använts mest.
Muskatellsalvia påminner lite om ambradoften, och kan i små mängder tillsammans med benzoin fungera hjälpligt som ersättning.
• Se vidare recept på essenskopior.
Hållbarhet Tinkturen måste lagras länge innan den kan användas. Sedan kan en droppe lukta i åratal.
Inköp We don't sell, we tell!
Får man nog söka sig utomlands för att hitta.

Doftbeskrivning
Doften kan variera från träig till tobakslik, alltid med en fläkt av hav - se beskrivningarna under ambra.
Flyktighet
Mycket hållbar doft, det talas om att att händerna luktar i dagar om man får tinkturen på fingrarna och att en droppe ambratinktur på papper eller tyg behåller lukten i månader och till och med årtionden.
Doftblandning
Känd för att ge en mjuk sammetston och för att vara en extremt effektiv fixatör. Passar till allt. Ytterst lite behövs.
Användning
Starkt doftande ingrediens i parfym - dessa kallas ambrerade, vilket också blivit en term för orientdofter i allmänhet.
Fungerar problemfritt som tvålparfym.
Tinkturen har testats på kaniner (500 mg/24 tim) och då befunnits vara lätt irriterande. Spriten torkar ut.

Mat och dryck
Den "ambra" antikens greker kryddade sitt vin med och som sades ge kraftigare berusning var troligen en växtharts från ambraträdet (Liquidambar orientalis, storax) eller styraxbusken (Styrax officinalis).
Invärtes bruk
Ambra har använts medicinskt i Europa och också i t. ex. Persien och Kina - t ex som magtonikum, antihysterikum, kramplösare och afrodisiakum.

Recept
Recept I
• Ren alkohol - 3 pints (1.4 liter)
Ambra - 1,5 oz (97,5 gram)
Mysk - 30 grains (1.95 gram)
Sibet - 20 grains (1.3 gram)
• Toppsocker
Pressad saft - ur 1 omogen citron
Ambra, mysk och sibet smulas till pulver tillsammans med socker och citronsaft och allt blandas med alkoholen och hälls på kruka som sluts till och får stå i värmen från hästgödsel 21 dagar. Den klara vätska som kan hällas av är ambratinktur.
(Källa: Webbplatsen "Ambergris pathfinder" efter Poucher, W A: Perfumes, cosmetics and soaps: Volume 1: Beig a dictionary of raw materials together with an account of the nomenclature of cynthetics. New York: Van Nostrand, 1936)
Anm. Vikt och volym antas i våra omräkningar vara amerikansk handelsvikt.
Recept II
Alkohol - 900 gram
• Destillerat vatten - 100 ml
Ambra - 30 gram
• Mjölksocker - 30 gram
Pottaska - 5 gram
Den sönderdelade ambran övergjuts med det mesta av alkoholen. Får stå 8 dagar. Dekanteras försiktigt från bottensatsen och filtreras. Filtret eftersköljes med resten av alkoholen för att förhindra att något av luktämnet stannar kvar.
(Källa: Gaugin 1947)
Anm. Antagligen ska ambran stötas med mjölksockret och pottaskan innan alkoholen hälls över, och vattnet tillsättas sist.
Recept III
Alkohol - 1 liter
Ambra, pulveriserad - 30 gram
Skakas i skakmaskin vid 25-30° i flera dagar; skakningen gör att ambran löser sig bättre. Därefter får blandningen stå och mogna - mycket viktigt. Filtreras.
(Källa: Poucher och Howard, 1974)
Recept IV
Alkohol (96 %) - 97,5 %
Ambra - 2,5 %
Filtreras efter 1-3 år.
(Källa: Bresle och Stenson 2002)

Litteratur: Se t ex Bresle och Stenson (2002), Gentz och Lindgren (1946), Kruskopf (1959), Lindgren (1918), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928)
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/ambratinktur.html
Datum: 2018 04 21 - Uppdaterad: 2009 11 28
Cookieinfo
Made with a Mac